Etsi Islam-oppaasta


YHTEYSTIEDOT   KIRJASTO   KORAANI   FAQ   MOSKEIJAOPAS   MULTIMEDIA  

Tänään on
IN ENGLISH


 Jumalan olemassaolo
  Jumalan ominaisuudet

  Koraani
  Tiede
  Luominen
  Sikiönkehitys
  Muuta

  Mitä on Islam?
  Uskonkappaleet
  Islam. Tärkeät päivät
  Monoteismi
  Kääntyminen Islamiin palaaminen
  Islam.Kalenteri
  Vääriä käsityksiä
  Väärinymmärtäminen
  Muuta

  Viimeinen profeetta
  Profeetan hadithit
  Seuraajat
  Muuta

  Uskontunnustus
  Rukous
  Almut
  Paasto
  Pyhiinvaellus

  Sääntöja ruuasta
  Lisäaineet
  Alkoholi
  Sianliha
  Muuta

  Arabiaksi
  Svenska
  English
Suomeksi

  Hyviä linkkejä
  Audio
  Ilmainen lataaminen
  Basaari
  Sanasto
  FAQ


Elintarvikkeiden lisäaineet

(Huomatkaa, että alla nimetyt lisäaineet (kuten E71 jne) eivät välttämättä ole kiellettyjä. Suomessa on joitakin elintarvikevalmistajia, kuten ainakin Valio, Fazer ja Ingman, jotka väittävät käyttävänsä vain kasvisperäisiä raaka-aineita lisäaineissaan.)

Aineita, joita käytetään elintarvikkeiden säilyvyyden, koostumuksen, värin tai maun parantamiseksi, kutsutaan elintarvikelisäaineiksi. Lisäaineista esimerkiksi emulgointiaineet ovat sellaisia, jotka voivat sisältää haram-aineksia. Emulgointiaineita käytetään elintarvikkeissa edistämään sellaisten aineiden tasaista sekoittumista, jotka eivät muuten hyvin sekoitu keskenään, kuten esimerkiksi maito ja rasva. Emulgointiaineissa on joukko sellaisia, jotka voivat olla eläinperäisiä, nimittäin ne, jotka valmistetaan rasvasta.

Seuraavat lisäaineet voivat sisältää siasta otettua rasvaa:

Merkintä Lisäaineen nimitys
E 433 Polyoksietyleeni (20) sorbitanmonoleaatti
E 435 Polyoksietyleeni (20) sorbitanmonostearaatti
E 470 Rasvahappojen natrium-, kalium- ja kalsiumsuolat
E 471 Rasvahappojen mono- ja diglyseridit
E 472 Mono- ja diglyseridien etikkahappoesterit
E 472 Mono- ja diglyseridien maitohappoesterit
E 472c Mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit
E 472e Mono- ja diglyseridien diasetyylihappoesterit
E 475 Rasvahappojen polyglyseroliesterit
E 477 Rasvahappojen 1- ja 2-propyleeniglykoliesterit
E 481 Natriumstearoyli- 2 - laktylaatti
E 482 Kalsiumstearoyli- 2 - laktylaatti
E 491 Sorbitanmonostearaatti
E 492 Sorbitantristearaatti
E 494 Sorbitanmonooleaatti

Sekä polyoksietyleeni (20) sorbitantrioleaatti (ei E-numeroa).

Se, että yllä luetellut lisäaineet voivat olla eläinperäisiä, ei tarkoita, että ne välttämättä aina olisivat sianrasvasta valmistettuja. Muidenkin eläinten rasvaa voidaan käyttää. Lisäaineet voivat myös olla kasvisrasvoista tai synteettisesti valmistettuja, mikä ei aina käy ilmi elintarvikkeen sisältömerkinnöistä. Siksi jokaisesta elintarvikkeesta, joka sisältää jotakin mainittua emulgointiainetta, olisi parasta ottaa yhteyttä sen valmistajaan/maahantuojaan, jos haluaa olla varma juuri siinä elintarvikkeessa käytetyn lisäaineen alkuperästä.

Sakeuttamisaineet:

Käytetään esimerkiksi tekemään ohuista tai juoksevista tuotteista koostumukseltaan paksumpia. Sakeuttamisaineista gelatiini yleensä valmistetaan siankamarasta (nahasta).

Porsaanliha:

Sian paloiteltuja osia ei aina kutsuta nimellä, johon liittyisi sana "porsas" tai "sika". Siksi voi olla hyvä tietää, millaisia nimityksiä on käytössä. Niitä ovat esimerkiksi: karree, kotletti, lapapaisti, kinkku, potka, grillikylki.

Jos elintarvikkeessa on käytetty lihaa, verta tai elintä, joka on peräisin siasta, se on ilmoitettava pakkauksessa. Ihran, silavan, läskin ja kamaran kohdalla eläinlajia ei tarvitse ilmoittaa, koska yleisesti tiedetään näiden raaka-aineiden olevan sikaa. Tästä ilmoittamissäännöstä on kuitenkin yksi poikkeus, ja se koskee rasvaa ja öljyä. Niistä riittää, kun pakkauksessa kerrotaan niiden olevan "eläinrasvoja". Kysymällä valmistajalta saa selville raaka-aineen alkuperän. Kannattaa muistaa, että sianrasvaa voi olla yksinään tai yhdessä muiden eläin- tai kasvirasvojen kanssa seuraavissa tuotteissa: leivät, kakut, tortut (paistetut tai miksit), grillattu kananpoika, paistettu tai paneroitu kala, keitot (purkissa tai jauheena), jäätelö, makeiset, suklaa jne. Näin voi olla, jos pakkauksessa ei ole tarkkaa tuoteselostetta, joka varmistaisi, että sianrasvaa ei ole käytetty.

Alkoholi:

Alkoholia voidaan käyttää elintarvikkeessa raaka-aineena, ja silloin se on ilmoitettava sisällysluettelossa (esimerkiksi punaviini, konjakki, arrakki, punssi jne). Sitä voidaan myös joskus käyttää pieninä määrinä liuotusaineeksi korostamaan esim. tiettyjä aromiaineita ennen niiden lisäämistä elintarvikkeeseen, ilman että sitä pitäisi ilmoittaa sisällysluettelossa.

Veri:

Jos tuote sisältää verta, se on yleensä ilmoitettu tuoteselosteessa.

 


  Copyright © 2000-2016 Pirjo
www.islamopas.com


Hyviä linkkejä ruuasta:


Svenska:

Islamguiden
Islam och Alkohol



Englanniksi:

The Middle Eastern Cook Book





Arabiaksi:

Cookweb