Islamopas.com

Etsi
Koraani Kirjasto Faq Moskeijaopas Yhteys
Islamopas
Abu Bakr As-Siddiq

Abu Bakr As-Siddiq oli läheisin profeetan (saas) seuralaisista. Sahih Al-Bukharissa Ibn Abbas kertoo: "Profeetta (saas) meni ulos kuolemaan johtaneen sairautensa aikana, kankaanpala kiedottuna päänsä ympärille. Hän istui minbarilla, kiitti Allahia, ylisti Häntä ja sanoi: 'Ei ole ketään ihmisten joukossa, joka olisi ollut antanut avokätisemmin elämästään ja omaisuudestaan kuin Abu Bakr ibn Abi Quhaafa, ja jos valitsisin sydänystävän (khalil), valitsisin Abu Bakrin sydänystäväkseni. Mutta ystävyys islamissa on sitäkin parempi. Sulkekaa kaikki tämän moskeijan ovet paitsi Abu Bakrin ovi."

Profeetan (saas) lähimpänä seuralaisena Abu Bakr oli myös heistä oppinein ja nopein sekä uskomaan että ymmärtämään profeetan (saas) opetukset, kuten seuraava hadith todistaa: "Abu Said Al-Khudri kertoo: Profeetta (saas) sanoi khutbassaan: "Allah antoi palvelijansa valita tämän maailman tai sen, mikä on Hänen luonaan, ja palvelija valitsi sen, mikä on Hänen luonaan." Abu Bakr alkoi itkeä ja he hämmästyimme sitä, että hän itki vain siksi, että profeetta (saas) mainitsi Allahin antaneen palvelijalleen valinnanmahdollisuuden. Abu Bakr osoittautui tietävimmäksi, koska profeetta (saas) oli tarkoittanut itseään sillä, joka sai valinnanmahdollisuuden. [Sahih Al-Bukhari]

Vähän aikaa ennen kuolemaansa profeetta (saas) antoi erittäin tärkeät wasaayat eli "läksiäisneuvot" mitä erilaisimmista asioista. Niiden joukossa olivat Abu Bakrin hyveet. Niitä olivat myös monet varoitukset shirkistä ja bidasta, joihin kaikki kansat olivat langenneet tietämättömyyden aikoina tai niiden lähettilään kuoltua. Sellaista shirkiä oli esimerkiksi profeettojen hautojen muuttaminen palvontapaikoiksi, samoin muiden hurskaiden miesten. Hautojen tekeminen palvontapaikoiksi tai jonkun hautaaminen palvontapaikalle on ehdottomasti kiellettyä islamissa, mutta se on ollut helpoin tie shirkiin kautta aikojen.

Sahih Muslimissa Jundub kertoo: Kuulin profeetan (saas) sanovan viisi päivää ennen kuolemaansa: "Julistaudun syyttömäksi Allahin edessä siihen, että olisin ottanut ketään teistä sydänystäväkseni Allahin sijasta, sillä Korkein on ottanut minut sydänystäväkseen samoin kuin Hän otti Aabrahamin sydänystäväkseen. Jos ottaisin jonkun kansastani sydänystäväkseni, niin se olisi Abu Bakr. Kuulkaa! Ennen teitä eläneet ottivat profeettojen ja hurskaiden miesten haudat palvontapaikoikseen. Kuulkaa! Älkää ottako hautoja palvontapaikoiksenne. Minä kiellän sen teiltä."

Mutta kuitenkin muslimiveljemme ja -sisaremme yhä elävät tottelematta, tietämättä ja kunnioittamatta tätä profeetan (saas) suurta wasiyaa (viimeistä neuvoa). Eikö se olekin surullista?

Sahih Al-Bukharissa Amr ibn Al-Aas kertoo: "Profeetta (saas) lähetti minut armeijaan Dhat Al-Salaasilin sodan aikana. Palatessani hänen luokseen kysyin häneltä: Kuka on sinulle rakkain? Hän sanoi: Aisha. Minä sanoin: Kuka miesten joukosta? Hän sanoi: Hänen isänsä. Minä sanoin: Ja sitten kuka? Hän sanoi: Sitten Umar ibn Al-Khattab. Sitten hän mainitsi joitakin muita miehiä."

Seuralaiset olivat hyvin perillä siitä, ketkä heistä olivat profeettaa (saas) lähimpänä, ja niillä perusteilla valittiin oikeaan johdetut kalifit.

Sahih Al-Bukharissa Ibn Umar kertoo: "Meillä oli tapana keskustella siitä, ketkä olivat ihmisistä parhaita profeetan (saas) aikana, ja päädyimme siihen, että paras oli Abu Bakr, sitten Umar, sitten Uthman ibn Affaan, olkoon Allah heihin kaikkiin tyytyväinen.

Ali ibn Abi Talib (ra) oli myös hyvin tietoinen tästä ja todisti samaa, kuten voimme havaita seuraavasta hadithista Sahih Al-Bukharissa hänen ja hänen poikansa välillä: "Sanoin isälleni: Ketkä ovat parhaat ihmisistä Allahin lähettilään (saas) jälkeen? Hän sanoi: Abu Bakr. Minä sanoin: Kuka hänen jälkeensä? Hän sanoi: Umar ibn Al-Khattab. Pelkäsin hänen mainitsevan Uthmanin sen jälkeen, joten sanoin: Ja entä sitten? Siihen hän vastasi: Olen vain yksi mies muslimien joukossa." Samaten Sahih Al-Bukharissa: "Kerran Abu Bakrin ja Umarin välillä oli jokin ongelma. Lopulta Umar meni profeetan (saas) luo ja sanoi: Oi Allahin lähettiläs (saas), minä olin väärässä. Hän toisti tämän kaksi kertaa. Sitten profeetta (saas) sanoi: Allah lähetti minut luoksesi ja sinä sanoit: 'Sinä valehtelet'. Mutta Abu Bakr sanoi: 'Hän puhuu totta.' Ja hän auttoi minua elämällään ja omaisuudellaan, joten voisitko jättää seuralaiseni minulle? Tämän hän sanoi kaksi kertaa. Tämän jälkeen Abu Bakria ei koskaan kohdeltu väärin."

Seuralaisista Abu Bakr oli nopein hyvissä teoissa. Abu Dawuudin mukaan (aitousaste 'hassan'): Umar ibn Al-Khattab sanoi: Profeetta (saas) määräsi meidät antamaan sadaqaa. Se sopi minulle, sillä olin juuri ansainnut vähän, ja sanoin itsekseni: Jos koskaan ylitän Abu Bakrin, niin se on tänään. Niinpä menin profeetan (saas) luo mukanani puolet ansaitsemistani varoista ja hän sanoi minulle: Mitä olet jättänyt perheellesi? Minä sanoin: Saman summan. Sitten tuli Abu Bakr kaikkine varoineen. Profeetta (saas) sanoi hänelle: Mitä olet jättänyt perheellesi? Hän sanoi: Olen jättänyt heille Allahin ja Hänen lähettiläänsä. Minä sanoin: En tule koskaan ylittämään sinua missään."