Etsi Islam-oppaasta


YHTEYSTIEDOT   KIRJASTO   KORAANI   FAQ   MOSKEIJAOPAS   MULTIMEDIA  

Tänään on
IN ENGLISH


 Jumalan olemassaolo
  Jumalan ominaisuudet

  Koraani
  Tiede
  Luominen
  Sikiönkehitys
  Muuta

  Mitä on Islam?
  Uskonkappaleet
  Islam. Tärkeät päivät
  Monoteismi
  Kääntyminen Islamiin palaaminen
  Islam.Kalenteri
  Vääriä käsityksiä
  Väärinymmärtäminen
  Muuta

  Viimeinen profeetta
  Profeetan hadithit
  Seuraajat
  Muuta

  Uskontunnustus
  Rukous
  Almut
  Paasto
  Pyhiinvaellus

  Sääntöja ruuasta
  Lisäaineet
  Alkoholi
  Sianliha
  Muuta

  Suomeksi
  English
  Svenska
  Arabiaksi

  Hyviä linkkejä
  Audio
  Ilmainen lataaminen
  Basaari
  Sanasto
  FAQ


Islamilainen kalenteri

"Katso, kuukausien luku Jumalan luona on kaksitoista, niinkuin Jumala määräsi sinä päivänä, jolloin Hän loi taivaat ja maan. Neljä niistä on pyhitetty: tämä on oikea uskonto. Siksi älkää turmelko itseänne niiden aikana, ja taistelkaa pakanoita vastaan, kuten he taistelevat teitä kaikkia vastaan. Ja tietäkää, että Jumala on niiden kanssa, jotka hartautta harjoittavat."

(Koraani 9:36)


Islamilaisessa vuodessa on kaksitoista kuukautta:

 1. Muharram
 2. Safar
 3. Rabi Al-Awwal
 4. Rabi Al-Thani
 5. Jumada Al-ula
 6. Jumada Al-Thani
 7. Rajab
 8. Shában
 9. Ramadan
 10. Shawwal
 11. Dhu Al-Qáda
 12. Dhu Al-Hijjah

Eroavaisuutena gregoriaaniseen kalenteriin (Kristuksen jälkeen) nähden on, että se on kuuvuosi, jolloin jokainen uusi kuukausi alkaa uudenkuun myötä. Kuukausi vastaa siis kuun kierrosta. Koska uusikuu tulee näkyviin eri ajankohtina eri puolilla maapalloa, ei sama kuukausi ala kaikkialla samana päivänä.

Kuukausissa on joko 29 tai 30 päivää. Saman kuukauden päivien määrä saattaa vaihdella vuodesta toiseen. Yhdeksäs kuukausi on nimeltään Ramadan ja se on paastokuukausi. Kahdestoista kuukausi, Dhu-l-hijja, on pyhiinvaelluksen kuukausi. Kuuvuodessa on 354 päivää ja se on siten auringon kierrosta hieman lyhyempi. 33 aurinkovuotta vastaa suunnilleen 34 kuuvuotta. Siksi kuukaudet siirtyvät vuodenaikojen suhteen. Islamilaisissa maissa sovelletaan hijra-kalenteria, joka perustuu kuuvuoteen, gregoriaanisen kalenterin sijasta tai sen kanssa rinnakkain. Islamilainen ajanlasku alkaa siitä päivästä - 16. heinäkuuta vuonna 622 j.Kr. - jolloin profeetta Muhammed (rauha hänelle) muutti Mekasta Medinaan. Arabian kielen maastapakoa tarkoittava sana on hijra. Annettaessa jokin päivämäärä hijra-kalenterin mukaan on tapana kirjoittaa H vuosiluvun jälkeen, ja Kristuksen syntymän mukaan annettu päivämäärä merkitään kirjaimella M. Hijra-vuosi (H) voidaan muuntaa gregoriaaniseksi vuodeksi (M) seuraavan kaavan avulla::

M=(H x 33/34)+622

Day

Month

Year

Gregorian date

Islamic date

Weekday

Perjantai on muslimien pyhäpäivä ja päivät lauantaista torstaihin ovat työpäiviä. Ensimmäisessä, Muharram-kuussa, on uudenvuodenpäivä eli 1. Muharram. 12. Rabi-al-awwal (kolmas kuukausi) on Muhammedin (rauha hänelle) syntymäpäivä (Mawlid-an-Nabi). Seitsemännen eli Rajab-kuun 27. päivänä on Isra ja al-miraj-päivä Muhammedin (rauha hänelle) taivasmatkan muistoksi.

Id-al-fitr-juhla paaston päätyttyä Ramadan-kuussa on Shawwal-kuun 1. päivä ja sitä seuraavat päivät. Pyhiinvaelluskuun 10:nnestä päivästä aina 12-14:nteen (päivien luku vaihtelee) vietetään uhrijuhlaa Id-al-adha sen muistoksi, kun Ibrahim (Aabraham) aikoi uhrata poikansa Ismaelin. Se sattuu samaan aikaan Mekan pyhiinvaellusmatkan kanssa.


  Copyright © 2000-2018 Pirjo
www.islamopas.com


Hyviä linkkejä Islamista:


Videoita:

Turning Muslim in Texas
Islam the Treasure UncoveredSvenska:

IslamguidenEnglanniksi:

IslamWay Sisters
Plain Truth
Islamic Medicine
Islamway
Islamweb
Al-Islam
Islam-qa
Islam-guide
Discover Islam
New MuslimsArabiaksi:

Binbaz
Islam-qa
Islamway
Islamweb
Al-Islam