Islamopas.com

Etsi
Koraani Kirjasto Faq Moskeijaopas Yhteys
Islamopas
Miksi alkoholi on haram?

Mariam Bensaci- Svensson, lääkäri

Ruotsissa lasketaan noin 300.000 ihmisen olevan riippuvaisia alkoholista. Alkoholi aiheuttaa 5000 - 7000 kuolemantapausta vuosittain ja yhteiskunnalle siitä koituvat kustannukset arvioidaan yli 100 miljradiksi kruunuksi vuodessa. Alkoholi on osasyynä moniin sairauksiin, kuten korkea verenpaine, maksasairaudet, ruokatorven ym. syövät, hermostovauriot, jotka aiheuttavat muisti- ja tasapainohäiriöitä tai kramppeja, psyykkiset oireet, kuten ahdistuneisuus, masennus, itsemurhataipumukset jne. Liikenneonnettomuudet aiheutuvat usein alkoholista ja pahoinpitelyt ovat yleisiä perheissä, joissa on alkoholisti. Alkoholin kielteiset vaikutukset ovat moninaiset ja kuitenkin ihmiset juovat. Miksi? Lääkärinä olen sekä opiskeluaikanani että työssäni tavannut monia alkoholiriippuvaisia. Kokemukseni psykiatriselta päivystysvastaanotolta ovat jättäneet minuun monia voimakkaita muistoja ihmisistä, jotka ovat jääneet alkoholin otteeseen. Haluan kertoa lyhyen esimerkin siitä, millainen näiden ihmisten tilanne voi olla.

Päivystyksessä otin kerran vastaan erään 45-vuotiaan naisen, joka aikaisemmin oli työskennellyt sairaanhoitajana, mutta oli nyt työtön. Hänen kasvonsa olivat harmaat ja hiuksensa epäsiistit ja elottomat. Vartalossa ja kasvoissa oli useita mustelmia ja hänen vaatteensa olivat likaiset. Katse oli tyhjä ja hänen oli vaikea kävellä ilman tukea. Tämä oli 10. kerta, kun hän tuli psykiatrian päivystykseen parin kolmen viime vuoden aikana. Noina vuosina hän oli menettänyt miehensä ja työnsä, hänellä ei ollut enää kontaktia lapsiinsa ja hänet oli heitetty ulos monesta asunnosta. Hänen vanhat ystävänsä olivat kadonneet ja ainoat ihmiset, joiden kanssa hän enää seurusteli, olivat samassa tilanteessa kuin hän. Yhdessä he istuivat ja hukuttivat surunsa alkoholiin. Kaikki oli alkanut, kun hän oli juonut vain juhlissa voidakseen rentoutua, hän kertoi. Hänellä oli ollut rankka kausi töissä ja hänen oli vaikea jaksaa myös kotona. Hän huomasi, miten ihanaa oli paeta todellisuudesta hetkeksi, mutta valitettavasti ahdistus vain paheni jälkeenpäin alkoholin poistuttua elimistöstä. Niinpä hän vähitellen alkoi heti ahdistuksen palattua yrittää hukuttaa sen juomalla lisää alkoholia, ja pian hän oli koukussa. Hän ei enää pystynyt olemaan ilman alkoholia. Joka päivä hän joi heti herättyään jaksaakseen nousta sängystä. Koko hänen elämänsä romahti pian. Mies jätti hänet, hän menetti työnsä jne. Nyt se oli mennyt niin pitkälle, että hän joskus heräsi jonkun muun asunnossa omassa oksennuksessaan maaten, tietämättä kuinka oli joutunut sinne.

Viimeisenä vuotena keho oli alkanut kärsiä. Hän oli laihtunut kymmenen kiloa, alkanut saada mustelmia eri puolille, hän oksensi usein verta ja hänellä oli jatkuvasti vatsa kipeänä. Hänen jalkansa tuntuivat puutuneilta ja tasapaino oli huonompi kuin ennen. Hän alkoi pelätä! Hän oli nähnyt muiden, jotka olivat juoneet kauemmin kuin hän, turpoavan vatsastaan, saavan hengenahdistusta, oksentavan kunnes he pyörtyivät, näkevän näkyjä, saavan kramppeja koko kehoon ja lopulta kuolevan hitaan ja epäihmisarvoisen kuoleman.

Hän tahtoi lopettaa juomisen, mutta ahdistus piti hänet lujasti kiinni riippuvuudessa. Tuska siitä, että hän oli menettänyt kaiken elämässään, teki kaiken vieläkin vaikeammaksi ja joskus hän tahtoi vain kuolla. Kuitenkin kuolemanpelko oli voimakas ja vahvistui päivä päivältä. "Auta minua", kuiskasi hän sopertaen. "Auta minua lopettamaan juominen!"

Tämä kertomus on tyypillinen esimerkki siitä, kuinka alkoholi voi tuhota ihmisen elämän. Onko siis kummallista, että Allah (swt) on kieltänyt meitä juomasta alkoholia?

Koraanin kielto

Koraanissaq on kolme jaetta, jotka kieltävät alkoholin:

"He kysyvät sinulta, onko viini ja uhkapeli sallittua. Sano: "Molempiin sisältyy suuri synti, vaikkakin niistä on joitakin etuja ihmisille; kuitenkin on synti suurempi kuin hyöty."

(Koraani 2:219)

Tämä jae ilmoittaa, että se, mikä alkoholissa voidaan kokea myönteiseksi, ei koskaan voi yltää siihen, mitä pahaa alkoholin nauttiminen tuo mukanaan.

"Te, jotka uskotte, älkää käykö rukoilemaan ollessanne humalassa, ennen kuin tiedätte mitä sanotte."

(Koraani 4: 43)

Tässä Allah (swt) varoittaa meitä koskaan rukoilemasta humalassa. Se tarkoittaa käytännössä alkoholin kieltämistä, koska on pakollista rukoilla viidesti päivässä.

"Te, jotka uskotte! Päihdyttävät juomat ja uhkapelit ja (uhripalvelus) pystytettyjen kivien edessä sekä nuolilla arpominen ovat pelkkää riettautta, paholaisen aikaansaamaa; karttakaa kaikkea tätä, jotta olisitte onnelliset. Saatana vain pyrkii kylvämään kaunaa ja vihaa keskuuteenne väkijuomien ja uhkapelin avulla pitääkseen teidät loitolla Jumalan muistelemisesta ja rukoilemisesta; ettekö sitä vastustaisi ."

(Koraani 5: 90-91)

Nämä ovat jakeet, jotka selvimmin kieltävät alkoholin. Kerrotaan jakeiden ilmestyneen yllä olevassa järjestyksessä, ja viimeisen tullessa muslimeille oli jo rakentunut vahva usko ja moraali. Siksi he kaatoivat heti maahan kaiken alkoholin, jonka vain löysivät. Koraani kieltää siis kaiken alkoholin nauttimisen ja syyt siihen ovat monet.

Joitakin syitä alkoholikieltoon:

  • Akoholi on vahingoksi uskonnolle. Se estää ihmisiä muistamasta Allahia ja tekee sen, että rukoukset unohtuvat. Ja jos rukoillaan, niin ei tiedetä, mitä sanotaan. Lääketieteellisesti katsoen alkoholi vaikuttaa aivoihin sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Humalassa menettää arvostelukyvyn, näkö- ja tasapainoaisti huononevat , ja jos juodaan paljon, ei muisteta, mitä eilen on tehty. Alkoholin pitkäaikaisvaikutukset aivoihin johtuvat siitä, että jokaisella humalakerralla tuhoutuu joukko aivosoluja ja lopulta niin suuri osa aivoista on tuhoutunut, että muisti ja tasapaino ovat huonontuneet loppuelämäksi.
  • Alkoholi on vahingoksi ruumiille. Monet sairaudet johtuvat alkoholista, ks. johdanto.
  • Alkoholi on vahingoksi perhe-elämälle. Se tuhoaa talouden, johtaa väkivaltaan ja lapset kärsivät suuresti siitä, että eivät voi luottaa vanhempaansa. Lopulta tämä johtaa usein avioeroon.
  • Alkoholi on vahingoksi veljeydelle ja sisaruudelle. Arvostelukyvyttömyys luo eripuraa ja vihaa ihmisten välille.
  • Alkoholi on vahingoksi yhteiskunnalle. Valtiolle maksaa miljardeja pitää huolta alkoholisteista ja heidän perheistään, paikata kaikkia niitä vahinkoja, joita humalassa tehdyt väkivallan teot aiheuttavat jne. Yhteiskunnasta tulee myös epävakaa kaikkien hajonneiden perheiden, rikollisuuden ja kärsivien läheisten myötä.

Hadithit selittävät lisää

On olemassa joukko haditheja, jotka selventävät kieltoa. Se ei esimerkiksi koske vain alkoholin nauttimista, vaan sen myyminen, valmistaminen ja ostaminen on myös kiellettyä.

"Anas (ra) on kertonut, että profeetta Muhammed (saas) kirosi kymmenen ihmisryhmää, jotka olivat tekemisissä alkoholin kanssa. Sen, joka valmistaa alkoholia, joka ottaa sitä haltuunsa, joka juo alkoholia, joka kuljettaa alkoholia, joka kuljetuttaa sitä itselleen, joka tarjoilee alkoholia, joka myy alkoholia, joka käyttää alkoholista saatua rahaa, joka ostaa alkoholia ja joka ostattaa sitä itselleen."

(Tirmidhi)

Ei ole mitään pienintä määrää, jonka voisi nauttia. Kaikki alkoholi on kielletty. Jabir (ra), eräs profeetan (saas) seuralaisista, kertoi Muhammedin (saas) sanoneen:

"Jos suuri määrä jotakin aiheuttaa päihtymyksen, on pienikin määrä sitä kielletty."

(Tirmidhi)

Juomalla alkoholia emme menetä vain hyvää elämää täällä maan päällä. Menetämme Allahin (swt) palkkion ja paratiisin tulevassa elämässä. Abdullah ibn Umar kertoi profeetan (saas) sanoneen:

"Jos joku juo alkoholipitoista juomaa, Allah ei hyväksy hänen rukoustaan 40 päivään, mutta jos hän katuu, Allah antaa hänelle anteeksi."

(Tirmidhi)

Sama henkilö kertoi profeetan (saas) sanoneen:

"On kolme henkilöä, joilta Allah on kieltänyt paratiisin: se, joka on riippuvainen alkoholijuomista, vastuuton poika ja aisankannattaja, joka ei välitä perheensä kunniasta."

Alkoholi tuhoaa paljon yhteiskunnassa. Muslimeina meidän on oltava ylpeitä siitä, että Allah (swt) on kieltänyt tuon inhottavan juoman. Allah (swt) on luonut meidät ja tietää, mikä on meille hyväksi. Meidän on luotettava Hänen sanaansa ja seurattava sitä kaikissa tilanteissa. Kun teemme niin, on meidän hyvä niin tässä kuin seuraavassakin elämässä, insha'Allah.

Lähteitä:

  • Alkohol i Islam, Dr Ahmad Hussein Sakr.
  • Läkemedelsboken 99/00 utgiven av Apoteksbolaget.
  • Internmedicin, Lars Werkö mfl.