Islamopas.com

Etsi
Koraani Kirjasto Faq Moskeijaopas Yhteys
Islamopas
Imetys Koraanissa ja tieteessä

Kirj. Mariam Bensaci-Svensson, lääkäri

Koraanissa sanotaan:

"Äidit imettäkööt lapsiaan kahden täyden vuoden ajan, jos isä tahtoo imettämiskauden tulevan umpeen. Isän velvollisuus on ruokkia ja pukea heidät, kuten kohtuullista on: ketään ei ole velvoitettava yli hänen mahdollisuuksiensa, äidin ei tarvitse kärsiä mitään pakkoa lapsensa tähden, eikä isän lapsensa tähden, ja sama koskee isän perijää. Mutta jos he molemminpuolisen sopimuksen ja neuvottelujen jälkeen sopivat lapsen vieroittamisesta, niin siinä ei kumpikaan tee mitään syntiä. Ja jos haluatte antaa vieraan imettää lapsianne, niin ette syntiä tee, kun maksatte mitä teidän kohtuuden mukaisesti on suoritettava; pelätkää Jumalaa ja tietäkää, että Jumala näkee teidän tekonne."

(Koraani 2:233)

Koraanissa Allah kehottaa naista imettämään lapsiaan kaksi vuotta, jos pystyy. Se ei ole pakollista, mutta vahvasti suositeltavaa. Tänä aikana mies on taloudellisesti vastuussa naisesta ja hänen on ruokittava ja vaatetettava tämä parhaan kykynsä mukaan. Vaikka he eroaisivat ennen imetysajan päättymistä, miehen velvollisuus on elättää nainen (ks. Tafsir Ibn Kathir). Näin nainen vapautuu huolehtimasta taloudellisista asioista sinä tärkeänä ajanjaksona, kun hän imettää. Vanhemmat voivat sopia imettämisen lopettamista aikaisemmin.

"Olemme myös määrännyt ihmisen pitämään huolta vanhemmistaan; hänen äitinsä on kantanut häntä äärimmäiseen uupumukseen saakka, ja hänen vieroittamisensa on kestänyt toista vuotta. Kiitä Minua ja molempia vanhempiasi. Minun luokseni on kaikkien palattava."

(Koraani 31:14)

Tässä jakeessa korostetaan lasten imettämisen tärkeyttä ja sitä kiitollisuutta, jota lasten on osoitettava äidilleen kaikesta siitä, mitä tämä on heidän eteensä tehnyt. Tarkastelemme seuraavassa myös niitä tieteellisiä perusteita, joita on lapsen imettämiselle kahden vuoden ajan. Allah tietää, mikä meille on parhaaksi!

Tiede sanoo:

On monia syitä imettää lapsiaan puhtaasti tieteelliseltä kannalta. Imettämisen eduista ja äidinmaidon hyödyllisyydestä on tehty monia tutkimuksia. WHO suosittaa nykyisin täyttä imettämistä puolen vuoden ajan ja sen jatkamista muun ruuan syöttämisen ohella kahden vuoden ajan!!! Subhan Allah, sama aika, joka Koraanissa mainitaan. Tämä johtuu siitä hyödystä, joka imettämisellä kaikkien tutkimusten mukaan on. Erityisen tärkeää imettäminen on köyhissä maissa. Siellä on monesti puutetta puhtaasta vedestä ja imetys suojaa lasta siten ripulisairauksilta ja muilta infektioilta. WHO on arvioinut, että jos imetys lisääntyisi maailmassa 40 %:lla, kuolisi 66 % vähemmän lapsia ripuliin ja 50 % vähemmän keuhkokuumeeseen ennen puolentoista vuoden ikää.

Imetyksen etuja:

 • Rintamaito on aina saatavilla ja sillä on oikea lämpötila ja ravintoainekoostumus.
 • Lapsi kokee luonnollista läheisyyttä äitinsä kanssa, mikä antaa hänelle rauhan ja turvallisuuden tunteen.
 • Rintamaito sisältää äidin vasta-aineita, jotka suojaavat lasta infektioilta hänen ensimmäisinä elinkuukausinaan. Lapsi ei siten saa niin herkästi vilustumissairauksia ja tutkimusten mukaan hän saa myös suojaa korvatulehduksia ja ripulia vastaan. Tämä suoja kasvaa imetyksen keston myötä (kahteen vuoteen asti).
 • Jos suvussa on allergioita, on imetys vieläkin tärkeämpää, koska se pienentää allergian kehittymisen riskiä. Lapsi välttyy saamasta vieraita maitoallergeeneja aikana, jolloin hän on herkimmillään kehittämään allergioita.
 • Äidinmaitoa saaneiden lasten rokotevaste on parempi.
 • Rintamaito sisältää pitkäketjuisia, monityydyttämättömiä rasvahappoja. Niillä on merkitystä aivojen ja näön kehittymiselle. Vasta kahden vuoden ikäisen aivot alkavat olla täysin kehittyneet.
 • Imettäminen nostaa äidin oksitosiinihormonin eritystä ja vaikuttaa häneen rauhoittavasti. Verenpaine ja pulssi laskevat ja kipukynnys nousee.
 • Yöaikaan rintamaito sisältää merkittävän määrän melatoniinihormonia. Se toimii luonnollisena unilääkkeenä ja lapsi nukahtaa helpommin imettämisen jälkeen.
 • Naisilla on pienempi riski saada munasarjasyöpä ja rintasyöpä, jos he ovat imettäneet.
 • Imettäminen ehkäisee liian tiuhasti toistuvia raskauksia, koska se estää ovulaatioita. Näin nainen saa aikaa levätä ja huolehtia lapsestaan, ennen kuin seuraava syntyy (se ei kuitenkaan ole mikään varma ehkäisymenetelmä).

Eräästä lehtiartikkelista (Smålandsposten 1/9 2001) luin tutkimuksesta, jossa oli vertailtu kahta lapsiryhmää. Toista niistä oli ruokittu äidinmaidolla ja toista ei. Tulos osoitti, että imetetyt lapset kehittyivät jonkin verran älykkäämmiksi. Eivätkö kaikki nämä seikat olekin todiste Koraanin suuruudesta ja siitä, että Allah (swt) on luonut meidät ja tietää myös, mikä on meille parasta?

"Me osoitamme heille pian merkkimme sekä kaukaisilla seuduilla että heidän oman kansansa keskuudessa, kunnes totuus kirkastuu heille kokonaan. Eikö riitä, että Herrasi on kaiken todistaja? "

(Koraani 41:53)

Lähteitä:

 • Tafsir Ibn Kathir.
 • The Duration of Nursing, Prof Hassan Hathout.
 • Amning eller mjölkpulver? Värt att veta, av Dr Anders Berg överläkare och specialist i barnmedicin och barnallergologi.
 • WHO, Infant and Young Child Nutrition, Fifty-fourth world health assembly, 18 May 2001.
 • Sugen på mer- om att fortsätta amma, broschyr utgiven av Amningshjälpen, Ingrid Kalicka.