Islamopas.com

Etsi
Koraani Kirjasto Faq Moskeijaopas Yhteys
Islamopas
Mitä profeetta Muhammed (saas) sanoo naisesta

Islam on uskonto, johon liitetään monia stereotyyppisiä mielikuvia, mm. että nainen olisi alistettu ja täysin miehen määräysvallassa. Mutta mitä profeetta Muhammed (saas) tosiasiassa sanoi naisen oikeuksista:

Profeetta Muhammed (saas) sanoi:

"Kuka tahansa, jolla on tytär, jota hän ei hautaa elävältä, ei nöyryytä (kohtele loukkaavasti tai alentavasti), ja joka ei pidä poikaansa tytärtään parempana, hänelle Allah suo Paratiisin."

[al-Hakim al-Naisaburi]

"Olkaa oikeudenmukaisia ja tasapuolisia antaessanne lapsillenne lahjoja. Jos voisin antaa etusijan jommallekummalle (sukupuolelle), antaisin etusijan tytölle."

[Baihaqee]

"Kuka tahansa teistä, jolla on kolme tytärtä tai kolme sisarta, kaksi tytärtä tai kaksi sisarta ja joka on heille ystävällinen, on heille hyvää seuraa ja pelkää Allahia heidän kanssaan ollessaan, tulee pääsemään Paratiisiin (palkkiona hyvistä teoistaan tyttöjä kohtaan)."

[Abu Dawood ja Tirmithee]

"Minä (oppilas) kysyin Allahin lähettiläältä: Mitä on vaimon oikeus vaatia mieheltään? Hän vastasi: Hänen oikeutensa on, että ruokitte hänet samoin kuin itsenne, vaatetatte hänet yhtä hyvin kuin itsenne, ette lyö häntä kasvoihin, ette puhu hänelle loukkaavasti."

[Ibn-Hibban ja Abu-Dawood]

"Anas (oppilas) on kertonut, että eräs mies istui Allahin lähettilään seurassa. Miehen poika tuli tapaamaan isäänsä. Mies suuteli poikaansa ja antoi tämän istua polvellaan. Miehen tytär tuli (hetkeä myöhemmin tapaamaan isäänsä). Hän antoi tämän istua eteensä. Allahin lähettiläs sanoi miehelle: Miksi et ole tasapuolinen kumpaakin lastasi kohtaan?"

[Ibn-Hibban ja Abu-Dawood]

"Neitsyttä ei saa naittaa ennen kuin hän on antanut suostumuksensa. Ja eronneelta naiselta tai leskeltä on aviomiesehdokkaan kysyttävä tämän suostumusta."

[Bukhari]

"Paras muslimi uskonsa puolesta on se, jolla on paras käytös, ja paras teistä on se, joka käyttäytyy parhaiten vaimoaan kohtaan."

[Tirmidi]

"Kenellä on oikeus saada minulta parasta kohtelua? Hän sanoi: "Äitisi". Mies sanoi sitten: "Ja sen jälkeen kuka?" Profeetta sanoi: "Sitten äitisi". Mies kysyi: "Ja sen jälkeen?" Taas profeetta vastasi: "Sitten äitisi." Mies kysyi taas: "Ja sitten?" Profeetta sanoi: "Sitten isäsi."

[Bukari ja Muslim]