Islamopas.com

Etsi
Koraani Kirjasto Faq Moskeijaopas Yhteys
Islamopas
Onko tupakointi Haram?

Kirj. Mariam Bensaci-Svensson, lääkäri

Joka vuosi kuolee yksistään Ruotsissa 8000 - 10.000 ihmistä tupakoinnin seurauksiin! Pelkästään tämän tiedon pitäisi saada kaikki ihmiset lopettamaan tupakointi. Meille muslimeille on vielä suurempi syy lopettaa ja tarkoitukseni on tässä artikkelissa yrittää esittää todisteet sille, että tupakan polttaminen tosiaankin on Haram. Tupakoinnilla tarkoitetaan kaikkien sellaisten tupakkatuotteiden käyttöä, joita vedetään hengittämällä keuhkoihin, kuten esim. savukkeet, sikarit, piiput, vesipiiput. Tupakointi on yleistä muslimien keskuudessa ja valitettavasti se on vain lisääntymään päin huolimatta siitä, että sen vaarat tiedetään. Suuret islaminoppineet (Ulama), kuten esimerkiksi Qaradawi, Albani, Al-Ghazali, Ibn Baz ja Bouti ovat kaikki yksimielisiä siitä, että tupakointi on Haram.

Miksi se sitten on Haram?

Tästä on paljon todisteitä ja tärkein niistä on yksinkertaisesti se, että tupakointi on vahingollista. Vahingollista uskolle, terveydelle, ympäristölle, perheelle, sosiaalisille suhteille, hyvinvoinnille jne.

1. Vahingollista uskolle: Tupakointi pilaa henkilön rukouksen. Tupakoija haisee pahalle ja Allahin sanansaattaja (saas) on sanonut:

"Se, joka on syönyt valkosipulia tai sipulia, välttäköön menemistä moskeijaan. Heidän tulee pysyä kotona. Enkeleitä vahingoittaa se, mikä on vahingollista ihmisille."

(Al-Bukhari, Muslim)

Teidän lienee myönnettävä, että tupakoiva henkilö haisee ainakin yhtä pahalle kuin valkosipulia syönytkin. Miten hän siis voisi olla häiritsemättä niitä, jotka tulevat perjantairukoukseen? Tupakointi tuhoaa myös paaston. Tupakoijan on erittäin vaikeaa luopua savukkeista kokonaiseksi päiväksi. Jos hän pystyy siihen, hän luultavasti rikkoo paastonsa savukkeella terveellisten taatelien ja maidon sijaan. Ehkä hän selviytyy vielä Ramadanista, mutta vapaaehtoinen paastoaminen käy hänelle liian vaikeaksi, ja hän jää osattomaksi paljosta Allahin palkkiosta tämän takia.

2. Vahingollista terveydelle: Kuten johdannossa sanoin, kuolee Ruotsissa 8000 - 10.000 tuhatta ihmistä vuosittain tupakoinnin takia. Tupakointi aiheuttaa monia sairauksia, joista useimmat pitkällä tähtäimellä johtavat ennenaikaiseen kuolemaan. Joitakin esimerkkejä ovat sydän- ja verisuonisairaudet (infarktit, veritulpat jne.), syövät (keuhkoissa, suussa, ruokatorvessa, mahalaukussa, virtsateissä, rinnassa, kohdussa jne.), keuhkosairaudet (astma, keuhkojen laajentuma), mahahaava, hedelmättömyys, impotenssi. Raskaudenaikainen tupakointi voi vahingoittaa lasta. On tärkeää huomata, että jo yksi savuke päivässä lisää sairastumisen riskiä.

Allah (swt) sanoo Koraanissa:

"Te, jotka uskotte, älkää kuluttako keskenänne omaisuuttanne turhuuksiin..."

(Koraani 4:29)

Hän sanoo myös:

"Uhratkaa omaisuuttanne Jumalan asian hyväksi; älkää syöksykö turmioon."

(Koraani 2:195)

Profeetta Muhammed (saas) sanoi:

"Sille, joka ottaa myrkkyä ja surmaa itsensä sillä, tullaan syöttämään myrkkyä Helvetissä ja hän tulee pysymään siellä ikuisesti."

(Al-Bukhari, Muslim)

3. Vahingollista ymmärrykselle ja voimalle: Henkilö, joka on riippuvainen tupakoinnista, ei pysty keskittymään ja ajattelemaan selvästi, jos hän ei saa tupakoida säännöllisesti. Tupakoijasta tulee siten savukkeiden orja sen sijaan, että hän olisi Allahin orja ja palvelija. Hän on menettänyt tahdonvoimansa sekä tullut heikoksi ja riippuvaiseksi. Allah (swt) tahtoo palvelijoidensa olevan vahvoja ja kykenevän kontrolloimaan halujaan.

"Jumala tahtoo peittää teidät laupeudellaan, mutta ne, jotka seuraavat himojansa, tahtovat, että te kääntyisitte kauas harhateille."

(Koraani 4:27)

4. Vahingollista ympäristölle: Tupakoijat tuhoavat veljiensä ja siskojensa elinympäristöä. On todistettu, että passiivisilla tupakoijilla on suurentunut riski saada sellaisia sairauksia, kuten astma, allergia ja syöpä. Erityisen vaarallista se on lapsille. Profeetta (saas) sanoi:

"Sen, joka uskoo Allahiin ja Viimeiseen päivään, ei pidä vahingoittaa naapuriaan."

(Al-Bukhari)

5. Vahingollista omaisuudelle: Tupakoijat tuhlaavat rahojaan kalliisiin savukkeisiin, jotka ovat Haram eivätkä mitenkään hyödyllisiä. Meiltä kaikilta tullaan Tuomiopäivänä kysymään, kuinka olemme käyttäneet varallisuuttamme.

"Tee sukulaisillesi oikeutta, samoin tarvitseville ja vaeltajille, mutta älä antaudu tuhlailuun. Totisesti, tuhlarit ovat saatanan veljiä, ja saatana on kiittämätön Herraansa kohtaan."

(Koraani 17:26-27)

6. Huono esimerkki: Tupakoijat ovat huonoja esikuvia lapsilleen ja muille muslimeille. Teot vaikuttavat enemmän kuin sanat. Lapset tekevät kuten aikuiset tekevät, eivät kuten he sanovat.

Mitä henkilön tulisi tehdä lopettaakseen tupakoinnin?

Ei ole helppoa lopettaa tupakanpolttoa, sitä ei kukaan väitäkään. Riippuvuus on vahva, mutta se palkkio, jonka Allah antaa tässä elämässä parempana terveytenä, taloutena jne. sekä tulevassa elämässä, on vaivan arvoista. Jotta voisi lopettaa, on luotettava Allahiin (swt) ja siihen, että Hän auttaa ja antaa voimaa.

"Ja kun olet päätöksesi tehnyt, luota Jumalaan! Katso, Jumala rakastaa niitä, jotka Häneen turvaavat!"

(Koraani 3:158)

Joitakin vinkkejä asian helpottamiseksi:

  • Lopeta nyt ja heti!
  • Vältä seurustelua tupakoijien kanssa.
  • Vältä paikkoja, joissa tupakoidaan.
  • Vältä ruokia, jotka aiheuttavat "tupakantuskaa".
  • Hae tukea muilta.
  • Kokeile lääkevalmisteita, jotka tekevät lopettamisen helpommaksi, kuten nikotiinipurukumi tai -laastari.

Ja lopuksi:

Voita paholaisen houkutukset, joka koko ajan yrittää saada sinut takaisin tupakkariippuvuuteen.

"taistelkaa te siis saatanan kannattajia vastaan. Saatanan sotajuonet ovat hatarat."

(Koraani 4:76)

Viitteitä:

  • Koranens budskap, käänt. Muhammad Knut Bergström
  • Läkemedelsboken 1999/2000
  • Smoking; A Social Poison, Muhammad al-Jibaly